canstockphoto31557275

Fysioterapiasta apuja hyviin yöuniin

Unenpuute vaikuttaa sekä työ- että henkilökohtaiseen elämäämme. Unettomuuden on tiedetty aiheuttavan terveysongelmia, ja asettavan meidät riskiin altistua moniin fyysisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen, muistisairauksiin sekä muihin sydämeen ja verisuoniin vaikuttaviin sairauksiin – myös useiden psyykkisten sairauksien taustalla ovat unihäiriöt. Unettomuuden Käypä hoito -suositus kertoo, että noin kolmanneksella suomalaisista on ajoittain ongelmaa unettomuudesta. Heistä 10–15 %:lla unettomuus häiritsee normaalia toimintakykyä, ja pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii Suomessa noin 10 % kaikista aikuisista.

Vaikka useimmat meistä ovat tietoisia hyvän unen tärkeydestä, kaikki eivät omin toimin voi välttämättä parantaa nukkumisen tai unen laatua. Nukkumishäiriöihin pitää hakea apua ajoissa ja selvittää, onko kysymys sairauden aiheuttamasta unettomuudesta vai toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin esim. stressi, huolet, elämänmuutokset ym. ulkopuoliset häiriötekijät estävät nukahtamista, herättävät kesken unien tai liian aikaisin aamulla.

Fysioterapeuteilla on laaja osaaminen ja keinot nukkumisongelmien hoidossa

Unettomuus- ja nukahtamisongelmat kannattaa ottaa puheeksi esimerkiksi yleislääkärin, oman työterveyshoitajan tai fysioterapeutin kanssa. Koska fysioterapeuttien tiedetään hoitavan ihmisen liikkumiseen ja fyysiseen toimintaan liittyviä kipuja, vammoja, rajoitteita, jne, heillä on paljon asiantuntemusta arvioida, hoitaa ja antaa suosituksia myös nukahtamiseen ja nukkumiseen liittyvissä haasteissa. Oman kropan tuki- ja liikuntaelimistön traumahistoria on voinut jättää vammoja, kipuja, kulumia, jotka vaikuttavat sekä päivätoimintoihin että nukkumiseen. Näihin epämukavuuden aiheuttamiin unihäiriöihin fysioterapia on oiva ratkaisu, mutta myös muita hoitomenetelmiä nukkumisen parantamiseksi löytyy laaja kirjo; rentoutus- ja hengitysharjoitukset, hieronta, kotitreeniohjeistukset, nukkumis- ja sänkyergonomia, psykofyysinen lähestyminen, psykoterapia, ym.

THL antaa ohjeita hyvään uneen:
– Arvosta unta
– Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa
– Huomaa, että kiire on unelle haitaksi
– Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi
– Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta