282105053_410584857677864_7435846927908191898_n

Helteistä heinäkuuta!

Lämpömittarin lukema on ennätyskorkeuksissa, ja hiki virtaa jo pelkästään istuessa. Niin ihanaa kuin kesän tulo jälleen onkin, voi helle myös ärsyttää ja väsyttää, aiheuttaa ihottumaa, turvotusta, lihaskramppeja, pyörtymisiä, auringonpistoksia, lämpöuupumusta tai jopa lämpöhalvauksen. Kuumuudella on vaikutuksia niin ikäihmisten, liikuntarajoitteisten kuin nuorempien ja hyvävointistenkin toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen. Kannattaa pitää sisätilat viileinä, pukeutua kotonakin kevyesti, välttää fyysistä rasitusta, kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta.

Mutta saahan aurinkoisista lomapäivistä myös nauttia, kunhan muistaa ja haluaa noudattaa hellekeleille annettuja ’selviytymisohjeita’, kuten suojata päänsä suoralta auringonpaisteelta, käyttää korkean suojakertoimen aurinkovoidetta ja välttää nestehukkaa – näillä keleillä pitää juoda jopa tuplamäärin vettä tai muuta nesteyttävää. Kehoa voi kotioloissa viilentää tuulettamalla, suihkuttamalla tai valelemalla viileällä vedellä, mutta kesärannoilla tietenkin uimalla!

Helteellä pitää juoda tarpeeksi – tankata ajoissa ja pitkin päivää

Moni aktiivikuntoilija haluaa pitää liikuntaharrastuksestaan kiinni helteilläkin, ja hyvä niin, koska uudelleenaloitus on aina vaikeampaa kuin hyvän rutiinin jatkaminen. Rutiineja kannattaa hellekaudella sopeuttaa, esimerkiksi juoksemalla maastossa kaupungin sijasta, lenkkeilemällä viileämmällä aamuvarhain tai iltamyöhään, treenaamalla yhdessä kaverin kanssa. Yhdessä liikkuessa tulee samalla valvottua, että toisella on kaikki kunnossa, ja että kumpikin juo riittävästi ja pitää taukoja.

Hybridityön etäjaksot ovat tyypillisesti sisältäneet paljon istumista ja kotonaoloa, vähäinen liikunta on voinut aiheuttaa jumeja ja jäykkyyksiä, jotka on parasta hoitaa kuntoon ja kroppa notkeaksi ennen kuin lähtee loman viettoon. Kesä on aktiivisen liikkumisen aikaa niin urheilijoille kuin muillekin juoksijoille, pyöräilijöille, uimareille, suppailijoille, melojille jne, joiden kannattaa varata aika oman olon tarkistukseen; kunto- tai liikkuvuustestiin, alaraajatutkimukseen, pohjallisten määritykseen, harjoitteluohjelman laadintaan, hierontaan, jne.

Nyt on sopiva aika tutustua OmaFysio-klinikoiden palveluihin ja varata aika lähimmältä asiantuntijalta. Ja jos lomalla sattuu ja tapahtuu sellaista, mihin tarvitaan fysioterapeutin apua ja asiantuntemusta, niin lähin OmaFysio -klinikka löytyy kaikkialta Suomesta, kaiken kesää. Tuetaan paikallista yrittäjyyttä!

Aurinkoista kesää ja rentoa loma-aikaa kaikille!