Kipuileeko kesäselkä?
Alaselkäkipu on yleinen ja maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, joka vaikuttaa ihmisten kykyyn suoriutua päivittäisistä tehtävistä ja heikentää merkittävästi elämänlaatua. Tunnettu tiedejulkaisu The Lancet kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan vuonna 2020 maailmassa arviolta 620 miljoonaa ihmistä poti alaselkäkipuja ja kehityksen jatkuessa samansuuntaisena, vuonna 2050 alaselkäkivuista kärsii todennäköisesti jo noin 840 miljoonaa ihmistä.
Suurin osa selkäkivusta on hyvälaatuista eli epäspesifiä kipua
Vain 5-10 %:ssa selkäkipujen taustalla on selkäsairaus. Kroonisessakin alaselkäkivussa ainoastaan 15 % saa spesifin diagnoosin, kuten iskias, spinaalistenoosi, spondylolisteesi, osteoporoosi, selkärankareuma, murtumat ja kasvaimet. Suurimmassa osassa alaselkäkipuja on kyseessä hyväennusteinen, epäspesifi alaselkäkipu. (lähde: Selkäkanava).
Yksi tärkeimmistä syistä alaselkäkivulle on istumiseen perustuva elämäntapa. Pitkäaikainen istuminen työpaikalla, liikunnan puute ja huonot asennot eri suorituksissa – autolla ajamisesta kauppakassien kantoon – voivat johtaa alaselkäkipuun. Lisäksi painonhallintaongelmat, tupakointi, stressi lisäävät alaselkäkivun riskiä. Alaselkäkivulla on vakavia vaikutuksia yksilöiden terveydelle ja taloudelle sairauspoissaolojen lisääntyessä. Lisäksi alaselkäkipu vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun ja psyykkiseen hyvinvointiin.
Fysioterapeutti on selkäkivun asiantuntija
Fysioterapeutit käyttävät monipuolista osaamistaan arvioidessaan alaselkäkivun syitä ja vaikutuksia kipuilevan asiakkaan elämään. He pystyvät tunnistamaan riskitekijöitä, jotka voivat johtaa alaselkäkipuun. Fysioterapeutit antavat myös ohjeita työ- ja nukkumisergonomiasta sekä terveellisistä elämäntavoista, jotka auttavat ennaltaehkäisemään alaselkäkipua. Suomalaiset fysioterapeutit ovat julkaisseet useita tieteellisiä tutkimuksia alaselkäkivusta – myös väitöskirjoja. Tutun sanonnan mukaan: Liike on lääke, eli kivun pelko ja ylivarovaisuus, jotka rajoittavat liikkumista, voivat johtaa lihasten jännittymiseen ja kivun pitkittymiseen.
Kun alaselkäkipu on jo ilmennyt, fysioterapeutit rakentavat yksilöllisiä harjoitusohjelmia ja hoitosuunnitelmia asiakkaille. He opastavat oikeaoppisten liikkeiden ja harjoitusten suorittamisessa, jotka vahvistavat alaselän lihaksia, parantavat kehon asentotietoisuutta ja vähentävät kipua. Lisäksi fysioterapeutit tekevät manuaalista terapiaa, kuten mobilisaatiota tai manipulaatiota, rentoutuksen tekniikoita sekä jakavat neuvoja kivunhallinnasta ja stressinhallinnasta.
Yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, fysioterapeutit voivat auttaa ihmisiä saavuttamaan paremman elämänlaadun ja nauttimaan aktiivisesta ja kivuttomasta elämästä – myös kesällä. Lähin OmaFysio-klinikka löytyy helposti – yli 300 paikkakunnalta.