canstockphoto74210258

Liukkaisiin keleihin voi varautua.

Talviset liukkaat yllättävät joka vuosi. Tuttu lenkkipolku tai kauppareitti voi olla päältä lumen peitossa, mutta alta vaarallisen jäinen. OmaFysio -klinikoilla hoidetaan talvisaikaan monia asiakkaita, jotka ovat liukastuessaan saaneet esim. selkälihaksen, lonkan tai polven alueen venähdyksiä, jopa murtuman tai nivelsiteen revähdyksen. Kaatumisen seurauksena myös rannemurtumat, käsivarren ja olkapään vammat ovat mahdollisia.

Tapaturman ensimmäinen itsehoito on kolmen K:n periaate: koho, kompressio (esim. puristusside) ja kylmä. Jos oireet ja kipu eivät kuitenkaan salli liikettä, pystyyn nousua tai kävelyä, kannattaa heti hakeutua ensiapupolille tai ottaa yhteyttä lääkäriin. Hoidon akuuttivaiheeseen kuuluu tapaturman vakavuusasteesta riippuen eri toimenpiteitä ja toipuminen niistä ottaa oman aikansa. On kuitenkin tärkeää aloittaa kuntoutus ammattilaisen ohjauksessa heti kun nivelten ja lihasten toiminta on normalisoitunut, kipu ja turvotus hellittänyt.

Fysioterapian avulla hoidetaan tapaturman jälkeisiä liikehäiriöitä, lymfaterapialla lasketaan turvotusta ja lievitetään kipua. Manuaalisilla toimenpiteillä (mm. OMT, naprapatia, osteopatia) sekä ohjatulla treenillä ja kotiharjoitteilla saadaan liikkuvuutta palautettua.

Näihin liukkaisiin voi varautua monin keinoin; kävelysauvat, liukuesteet kenkiin, potkukelkka, vaarallisten reittien välttäminen, rennosti kaatuminen, mutta tärkeää on myös hyvän lihaskunnon ja sitä kautta tasapainon ylläpitäminen. Vaikka lihasvoima varsinkin vanhemmiten alentuu, niin päivittäiset askareet, aktiivisuus, liikkuminen, terveellinen ravinto ja riittävä uni pitävät yllä ja kehittävät lihasvoimaa sekä nivelten ja jänteiden toimintaa – ja HUOM! Muistetaan näin etätyöaikoina tauottaa työn äärellä istumista.

OmaFysio -kinikoiden ammattilaiset hoitavat ja ohjaavat. Meille on turvallista tulla!