canstockphoto42055149

Lymfaterapiasta on moneksi

Lymfaterapia fysioterapian hoitomuoto, jonka avulla pyritään vähentämään eri syistä johtuvaa kehon turvotusta ohjaamalla imunestettä kohti imusolmukkeita joko käsin tai lymfalaitteen avulla. Manuaalisen lymfaterapian otteet ovat kevyitä ja rytmisiä noudattaen imusuonten kulkusuuntaa. Kun imusuoniston kuljetuskyky näin paranee, niin kudoksissa ja solujen välissä oleva nestekuorma sekä valkuaisaineet pääsevät liikkeelle ja turvotukset laskevat. Tukihoitona voidaan käyttää fysioterapian liikehoitoja, lymfateippausta sekä kompressiosidoksia ja -tuotteita, kuten esimerkiksi tukisukkia.

Lymfaterapian käyttökohteita on paljon

• Vamman, tapaturman, palovamman, arpien aiheuttama turvotus
• Raskauden aikainen turvotus
• Säärihaavat, Ruusun jälkitila
• Rasitusvammat, lihasjännitykset ja -kivut
• Unettomuus, stressi, rentoutuminen
• Syöpäleikkausten ja sädetyksen jälkeinen turvotus
• Eri sairauksista (reuma, fibromyalgia) johtuva turvotus

Lymfaterapiassa on tarjolla myös eri laitteilla eri alueille tehtäviä hoitoja. Esimerkiksi jalkoihin puettavat koko jalan mittaiset painehoito-’bootsit’ on tarkoitettu palautumisen nopeuttamiseen, turvotuksen vähentämiseen ja yleiseen kehon hyvinvoinnin edistämiseen. LymphaTouch-laitteen hoitovaikutus perustuu paine-eron synnyttämään alipainetilaan kudoksessa. LPG-laitteen imu-rullauksella voidaan mekaanisesti käsitellä kudoksia syvemmältä kuin manuaalisin menetelmin tehtävillä käsittelyillä. Laitteen alipaine yhdessä mekaanisten rullien kanssa stimuloi sidekudosta, nopeuttaa neste- ja verenkiertoa sekä muokkaa ihoa ja sidekudosta.

Lymfamenetelmiä ja -laitteita hyödynnetään myös urheilijoilla; suoritukseen valmistavana, palauttavana tai urheilijaa kuntouttavana hoitona. Lisäksi kauneudenhoitoalalla lymfakäsittelystä on apua esim. kasvojen kollageenituotannon elvyttämisessä ja vartalon eri alueiden selluliitin hoidossa.