canstockphoto60907084

Alaraajafysioterapia ja juokseminen

Kevät sulattaa lumet kaduilta ja lenkkipoluilta, ja se on merkki juoksukauden startista.  Olkoon tavoitteena maratonin juokseminen tai oman kunnon kasvattaminen, nyt on sopiva aika tehdä valmisteluja. Pitkä etätyökausi ja koronarajoitukset ovat vähentäneet monen aktiivisenkin liikkujan harrastamista ja juoksuaskeleen ottamisesta voi olla jo aikaa. Kannattaa aloittaa kevysti kävelyharjoituksilla ja pidentää niitä sekä niiden vauhtia hiljalleen oman kunnon mukaan, jotta kroppa tottuu uudenlaiseen kuormitukseen. Jos treenauksen tähtäin on pitkänmatkan juoksukisat, niin silloinkin on hyvä käydä huoltokäynnillä OmaFysio-klinikalla.

Juoksutekniikalla on merkitystä

Juoksuvauhdin ylläpitämisessä, juoksun tehokkuudessa sekä mahdollisten kipujen ja vammojen ennaltaehkäisyssä juoksutekniikalla on suuri merkitys. On myös tärkeää valita omaan tasoon sopiva juoksumaasto ja sille alustalle sopiva juoksukenkä.
OmaFysio-klinikoilla löytyy paljon osaamista ja kokemusta; urheilu- ja alaraajaerikoistuneita fysioterapeutteja sekä laitteita ja välineistöä, joiden avulla voidaan kokonaisvaltaisesti kartoittaa juoksija-asiakkaan tilanne. Asiantuntijan ohjauksella testataan kuntoa, askellusta, lihaskireyksiä, laaditaan harjoitusohjelma, arvioidaan tukipohjallistarve, suositellaan kenkävalinta, kannustetaan ja seurataan. Rasitusvammaa tai loukkaantumista tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan alaraajafysioterapian keinoin. Kun lonkka, polvi, nilkka tai jalkaterä oireilevat, se saattaa tuntua kipuiluna selän alueella ja myös aiheuttaa muutoksia ryhdissä, tasapainossa – ja kaikenkaikkiaan rajoittaa intoa ja halua lähteä liikkeelle.

”Ylös, ulos ja lenkille!”