canstockphoto18994171

”Ota migreeni vakavasti”

Migreeniä esiintyy noin 10 prosentilla aikuisista. Suomen Migreeniyhdistyksen järjestämää migreeniviikkoa vietetään 11. – 17. syyskuuta ja Euroopan migreenipäivää 12. syyskuuta. Migreeni voi olla äärimmäisen kivulias ja elämää haittaava sairaus, mutta on olemassa monia hoitokeinoja, joilla voidaan lievittää oireita.

Yksi tehokas tapa hallita migreeniä on fysioterapia

Fysioterapeutit taitavat monenlaisia hoitoja ja harjoituksia, jotka auttavat vähentämään migreenin esiintymistiheyttä ja hillitsemään kipuja. Kysy apua lähimmältä OmaFysio -klinikalta

✅Lihasjännityksen hallinta: Fysioterapeutit opettavat rentoutumistekniikoita ja manuaalista terapiaa auttamaan lievittämään niska- ja hartiaseudun lihasjännitystä, mikä usein laukaisee migreenikohtauksen.
✅Liikunnan ohjaus: Fysioterapeutit suosittelevat yksilöllisesti sopivia liikuntamuotoja, kuten joogaa tai vesijumppaa, jotka puolestaan auttavat vähentämään stressiä ja parantamaan verenkiertoa.
✅Ergonomia ja asennon korjaus: Fysioterapeutit ehdottavat parannuksia työskentelyn ja nukkumisen ergonomiaan, jolla on vaikutusta lihasjännitykseen ja rentoutumiseen.
✅Niska- ja hartiaseudun vahvistaminen: Fysioterapeutin laatima kotiharjoitusohjelma vahvistaa niska- ja hartiaseudun lihaksia ja siten auttaa hallitsemaan pään asentoa ja sujuvoittamaan nestekiertoa.
✅Purentalihasten käsittely: Purentalihasten jännitys ja purentahäiriöt voivat olla yhteydessä migreenin puhkeamiseen. Fysioterapeutti suorittaa purentalihasten käsittelyä, joka sisältää hierontaa, venytyksiä ja rentouttavia harjoituksia. Tämä auttaa lievittämään leukanivelen ja purentalihasten kireyttä.
✅Akupunktio migreenin hoidossa: Akupunktio parantaa verenkiertoa ja lievittää lihasjännitystä. Lisäksi se vaikuttaa kehon endorfiinituotantoon, mikä auttaa vähentämään kipua ja stressiä.

Tutkimus ja hoito vaatii laajaa terveydenhuollon osaamista

Migreeni on yksilöllinen sairaus, ja usein sen hoitoon liittyy lääkehoito. On tärkeää muistaa, että mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Kokonaisvaltainen, useiden terveydenhuollon asiantuntijoiden tutkimus ja hoito on tehokkain yhdistelmä – fysioterapia on merkittävä osa tätä prosessia auttaen potilasta saavuttamaan paremman elämänlaadun migreenin kanssa.