canstockphoto1078504

Selkä kesäkuntoon tavoitteellisella harjoittelulla

Selkäranka tarvitsee riittävän tukevat lihakset toimiakseen hyvin ja kivuttomasti. Myös lihasten riittävästä notkeudesta tulee huolehtia. Fysioterapeutti antaa yksityiskohtaisia ohjeita harjoittelua varten, mutta jokaisen on itse opittava tuntemaan oma kehonsa löytääkseen itselle sopivat harjoituskeinot ja -määrät.

Kun päätät aloittaa selkäsi kuntoutuksen. määrittele ensin tavoite. Mistä asioista haluat suoriutua nykyistä paremmin? Mikä estää tavoitteen saavuttamista? Ongelman pohdinta on tärkeää ennen kuin alat lisätä harjoitteluasi. Fyysisen harjoituksen lisääminen auttaa selkäongelmien hoidossa kuitenkin lähes aina. Aseta harjoittelulle aika- ja määrätavoitteita lähiviikoille ja -kuukausille, tällöin hankkeeseen on helpompi sitoutua.
Muista, että harjoituksen pitäisi olla hauskaa, yhdistyä miellyttäviin asioihin ja kannustaa jatkamaan. (Lähteenä käytetty Selkäliiton/Selkäkanavan selänhoitoohjeita.)

On tärkeää pysyä aktiivisena myös kodin askareissa ja pihahommissa, jotta toimintakyky ja arjessa jaksaminen säilyy hyvänä. Lisääntynyt etätyö on sisältänyt paljon istumista ja sisälläoloa, vähäinen liikunta on voinut aiheuttaa jumeja ja jäykkyyksiä, jotka on parasta hoitaa kuntoon ennen kesälomia. Istumisen tauottaminen ja lyhyetkin liikuntatuokiot aktivoivat kehoa ja piristävät myös mieltä. Kesä on aktiivisen liikkumisen aikaa kaikille mattimeikäläisille, kuin myös urheiluaktiivisille juoksijoille, pyöräilijöille, uimareille, kannattaa siis varata aika oman olon tarkistukseen ja keväthuoltoon; kunto- tai liikkuvuustestiin, alaraajatutkimukseen, pohjallisten määritykseen, harjoitteluohjelman laadintaan, fysioterapiahoitoon, hierontaan, jne. – Tervetuloa OmaFysio -klinikoille!